Publiceret på min-mave.dk bloggen Kranio-sakral terapeuten skrevet af Kisser-Cecilie Holleufer Schiøler, KROPPENRUNDT
Hvis hikke ikke generer din baby, så er alt fint og godt. Men hvis du til oplever, at din baby har ondt i maven, har problemer med sin fordøjelse, eller har svært ved at dreje nakken, så kan hikke være en indikator på, at dit barn har brug for hjælp.
Jeg hedder Kisser-Cecilie Holleufer Schiøler og i min klinik (KroppenRundt) behandler jeg mange børn. For et stykke tid siden havde jeg besøg i klinikken af mor med en lille pige på fire uger. Hun fortalte mig, at hendes baby efter en hurtig fødsel virkede ked af det, og trak benene op under sig efter hun havde spist, som om hun havde ondt i maven. Hun hikkede også meget. Hun var i øvrigt født til tiden.
I behandlingen, som blandt foregik mens pigen blev ammet, blev jeg opmærksom på, at hun havde en drejning ved de øverste nakkehvirvler. Det skyldes sandsynligvis, at hendes små nakkemuskler var blevet strukket under fødslen. Efter en afspænding af disse, gled hvirvlerne selv på plads.
Hikke kan være et tegn på, at der er en lille nerve i nakken, som sidder i klemme. Det kan ske under fødslen, hvor barnet skal gennem den smalle passage i fødselskanalen. I vores fag vurderer vi, at cirka 20 procent af babyerne får en mindre skade i nakken under fødslen. Heldigvis slipper spændingen for hovedparten af nyfødte, og knoglerne finder selv på plads. For de babyer, hvor det ikke går væk af sig selv, kan kranio-sakral terapi hjælpe.
Da amningen var færdig, kiggede kvinden overrasket på mig og sagde: “Hun hikker ikke – det gør hun ellers altid, når jeg har ammet hende”. Efter bare tre behandlinger kunne hun gå hjem med sin lille pige, som nu er i godt humør, og som ikke længere døjer med ondt i maven.
LINK TIL SÅDAN BOOKER DU EN BEHANDLING
Hvad skal du kigge efter?
Vær opmærksom hvis din baby kigger mest til den ene side, har ondt i maven og samtidig hikker, så kan I have stor glæde af en behandling med kranio-sakral terapi tilpasset din baby.
Det, som giver hikken, er ofte en nerve (vagus), der har forbindelse ned til maven. Nerven kan blive spændt både mellem nakkehvirvlerne og mellem luftrør/spiserør. Når den ikke frit kan sende beskeder ned til maven, oplever vi, at maven ikke fungerer optimalt. Det mærkes ved, at din baby er generet af luft i maven, afføringen bliver “hård” og barnet har svært ved at komme af med sin afføring. Det gør ondt, og din baby vil ofte blive utilfreds eller ked af det, når symptomerne viser sig.
To-tre behandlinger plejer at kunne løsne spændingerne på en blid og behagelig måde.
LINK TIL LÆS MERE OM BEHANDLING AF SPÆDBØRN